9 ιδέες για λιαστές ντομάτες

Σας έμειναν λιαστές ντομάτες; Να μερικές νόστιμες ιδέες:
9 ιδέες με λιαστές ντομάτες (από την στήλη στο περιοδικό Gourmet "Τι να κάνω με αυτό που περίσσεψε;")
Σάλτσα για ζυμαρικά: Έχοντας συμπυκνωμένη γεύση, είναι ιδανικές για σάλτσα ζυμαρικών. Ετοιμάστε λοιπόν μία απλή σάλτσα ντομάτας για ζυμαρικά και προσθέστε στην αρχή του μαγειρέματος ψιλοκομμένες λιαστές ντομάτες, υπολογίζοντας 2-3 για κάθε μερίδα. Θα προσέξετε μόνο το αλάτι, καθώς κάποιες μάρκες είναι αρκετά αλμυρές.
Βινεγκρέτ για σαλάτες: Χτυπήστε στο μπλέντερ 1/3 του φλιτζανιού ελαιόλαδο, 4 κουταλιές ξίδι μπαλσάμικο ή απλό ξίδι, λίγο ξερό βασιλικό και 2 ψιλοκομμένες λιαστές ντομάτες. Ταιριάζει υπέροχα με πράσινα σαλατικά, σε σαλάτες με λευκά τυριά όπως μοτσαρέλα, ανθότυρο, φέτα, μανούρι καθώς και σε σαλάτες με βραστά λαχανικά, κυρίως πατάτες, καρότα, κολοκυθάκια και μπρόκολο.
Ορεκτικό ντιπ: Ψιλοκόψτε 4 λιαστές ντομάτες, 1 κουταλιά κάπαρη, τρίψτε 1 σκελίδα σκόρδο και ανακατέψτε τα με 1 φλιτζάνι κατίκι ή μαλακιά φέτα, λίγη ρίγανη, ¼ του φλιτζανιού ελαιόλαδο και λίγο ψιλκομμένο μαϊντανό. Σερβίρετε το ντιπ με ψημμένο χωριάτικο ψωμί, με κριτσίνια ή με λαχανικά.
Γαρνιτούρα για κρέας: Κόψτε σε μικρούς κύβους 2 κολοκυθάκια, 1 μελιτζάνα, 1 κόκκινη πιπεριά και 1 ξερό κρεμμύδι. Σοτάρετέ τα για λίγα λεπτά με 1/3 του φλιτζανιού ελαιόλαδο, σε δυνατή φωτιά, μέχρι να μαλακώσουν. Αλατοπιπερώστε τα, προσθέστε 1 κουταλάκι βασιλικό και 4 ψιλοκομμένες λιαστές ντομάτες και έχετε μία πεντανόστιμη γαρνιτούρα για κοτόπουλο, μοσχαράκι ή αρνάκι. Εναλλακτικά, ανακατέψτε το παραπάνω μείγμα με μισό πακέτο (250 γραμ.) βρασμένα ζυμαρικά με μικρό σχήμα, λίγη τριμμένη παρμεζάνα ή γραβιέρα για μια πεντανόστιμη σαλάτα ζυμαρικών.
Στα λαδερά φαγητά: Ψιλόψτε λιαστές ντομάτες και προσθέστε τις στα λαδερά φαγητά όπως φασολάκια, μπάμιες, αρακά, μπριάμ, γεμιστά.
Δώστε γεύση στα μπιφτέκια ή στα κεφτεδάκια: Ετοιμάστε το μείγμα του κιμά και προσθέστε ψιλοκομμένες λιαστές ντομάτες, υπολογίζοντας 5 λιαστές ντομάτες για κάθε μισό κιλό κιμά. Ακόμη καλύτερα, πολτοποιείστε τις ντομάτες με μία ώριμη ντομάτα στο πολυμίξερ ή στο μπλέντερ και προσθέστε τις στο μείγμα του κιμά.
Πουρές λιαστής ντομάτας για όλες τις χρήσεις: Βάλτε στο μπλέντερ 10 λιαστές ντομάτες, μισό φλιτζάνι ελαιόλαδο, 1 σκελίδα σκόρδο, λίγο ξερό βασιλικό και 1-2 κουταλιές ξίδι – απλό ή μπαλσάμικο. Πολτοποιείστε το μείγμα και βάλτε το σε ένα βαζάκι στο ψυγείο.
Αλείψτε με το μείγμα αυτό το ψωμί για σάντουιτς ή την βάση για πίτσα.
Προσθέστε 1 κουταλιά στο ντρέσσινγκ για σαλάτες με όσπρια (ταιριάζει τέλεια με μαυρομάτικα).
Ανακατέψτε 1 κουταλιά από τον πουρέ λιαστής ντομάτας με μισό φλιτζάνι μαγιονέζα και συνοδέψτε τηγανητά ή ψητά θαλασσινά.
Συνοδέψτε σαγανάκι τυριών – γραβιέρας ή φέτας.
Ανακατέψτε 3 κουταλιές από τον πουρέ με 1 φλιτζάνι τριμμένο ανθότυρο ή κατίκι, ψήστε φέτες μελιτζάνας και κολοκυθιών, βάλτε λίγο από το μείγμα σε κάθε φέτα και τυλίξτε τις φέτες των λαχανικών σε ρολά για ένα απλό και πολύ νόστιμο ορεκτικό.
Σάλτσα για ψητό ψάρι: Ψιλοκόψτε 3 λιαστές ντομάτες, ανακατέψτε τις με ¼ φλιτζάνι ελαιόλαδο, κατά προτίμηση αγουρέλαιο, 1 χούφτα φρέσκα ψιλοκομμένα μυρωδικά της αρεσκείας σας και τον χυμό από μισό λεμόνι. Περιχύστε την σάλτσα επάνω από ψάρι ψημμένο στη σχάρα.
Σάλτσα για ψητό κρέας ή τυρί: Ψιλοκόψτε 3 λιαστές ντομάτες, 2 ώριμες ντομάτες, 1 κουταλιά κάπαρη, 2 αντσούγιες, 1 μικρό ξερό κρεμμύδι και λίγο μαϊντανό. Ανακατέψετε με λίγο ελαιόλαδο και περιχύστε ψητό κρέας (μπριζολάκια, ψαρονέφρι, πανσέτες) ή ψημμένο τυρί όπως χαλούμι ή φορμαέλα.